Osteopathie en embryologie

Dat osteopathie werkt met de anatomie (hoe het lichaam eruitziet) en fysiologie (hoe het lichaam werkt) van het lijf is voor veel mensen logisch, maar hoe zit het met de link met embryologie? Dat lijkt toch iets minder voor de hand liggend.

Embryologie bestudeert hoe het lichaam ontstaan is; van ei- en zaadcel tot een volledig ‘mensje’. Tijdens deze ontwikkeling gebeuren er ontzettend veel bewegingen en groeiprocessen die op een indrukkende wijze op elkaar zijn afgesteld.

Zo maakt bijvoorbeeld de lever op een bepaald moment een grote rotatie naar rechts waardoor er ook een draaiing van het darmstelsel plaatsvindt. Deze bewegingen hangen nog altijd met elkaar samen in de rest van ons leven. Dus wanneer de lever minder goed naar rechts draait zal dit ook invloed hebben op de draaiing van de darm die daarmee samenhangt.

En ook al wordt er gesproken van ‘embryologie’, de ontwikkeling van de mens gaat gewoon door tot aan de dood. Dit is dus een principe dat niet enkel toegepast wordt bij de behandeling van baby’s en kinderen, maar ook bij volwassenen.

Het is belangrijk dat de groeibewegingen en balansen in het lichaam optimaal samenwerken en kunnen plaatsvinden. Dit is weer essentieel voor een goede anatomie (hoe het lichaam eruitziet) en fysiologie (hoe het lichaam werkt) van het lijf!

Julie Crousen is opgeleid in de geïntegreerde technieken die deze embryologische visie nog verder uitdiept. Vragen over osteopathie? Of wilt u meer uitleg over bepaalde zaken? Neem contact met mij op!