Wat is osteopathie?
Osteopathie is een manuele geneeswijze met een holistische visie. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Het komt erop neer dat de osteopaat kijkt naar de gehele persoon in plaats van enkel naar de klacht(en) die deze persoon heeft. Dat 'manuele' duidt erop dat wij behandelen met behulp van onze handen. Net zoals bijvoorbeeld een fysio of massagetherapeut.
Maar wat is dan juist het verschil met deze beroepen?
Dat is een vraag die vaak gesteld wordt! Het verschil is dat de osteopaat naast spieren en gewrichten ook kijkt naar de bezenuwing, doorbloeding en naar de organen. Onze organen hangen op aan bijvoorbeeld ribben, ruggenwervels of het bekken. Problemen ter hoogte van organen kan dus klachten geven aan gewrichten die deze botstukken vormen of spieren die erop aanhechten. Dat is eigenlijk ook waar de naam 'osteopathie' vandaan komt: het is de 'ziekte' (pathos) die zich uit in de beenderen (osteo). Osteopathie is ontwikkeld door Andrew Taylor Still (1828-1917). Zijn ideeën waren gebaseerd op een aantal belangrijke peilers:
Holisme
Osteopathie kijkt naar de mens als geheel en gezondheid wordt multi-factorieel benaderd. Er wordt gekeken naar de structuur van het lichaam en de functie, maar ook naar de levensstijl en psychische belasting. Die kunnen zeker ook invloed hebben op gezondheid en welzijn.
Leven is bewegen
Je lichaam beweegt constant. Het bloed legt duizenden kilometers per dag af, het middenrif moet vrij kunnen bewegen om de ademhaling soepel te laten verlopen. Osteopathie behandelt een fixatie in een gewricht, een opgespannen spier of een beknelde zenuw. Zo verbetert de osteopaat de bewegingsvrijheid van het lichaam.
Structuur bepaalt functie
De structuur (anatomie) bepaalt de functie (fysiologie), maar ook omgekeerd. Wanneer een weefsel in het lichaam niet naar behoren functioneert zal de structuur zich hierop aanpassen. Dit trachten we met osteopathie te voorkomen door het aanpakken van functionele problemen. In deze zin werkt osteopathie dus ook preventief.
Zelfregulatie
Het lichaam streeft altijd naar gezondheid; als je je stoot of je valt zorgt uw lichaam ervoor dat de opgelopen schade wordt hersteld. Osteopathie zorgt dat de omstandigheden in het lichaam optimaal zijn om deze zelfregulatie te ondersteunen.
Deze vier peilers zijn de basis waarop de behandeling van de osteopaat gericht is. Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door. Kijk onder het kopje behandeling voor meer informatie.