Osteo-Wat?

Osteopathie is een manuele geneeswijze met een holistische visie. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het komt erop neer dat de osteopaat kijkt naar de gehele persoon in plaats van enkel naar de klacht(en) die deze persoon heeft. Dat 'manuele' duidt erop dat wij behandelen met behulp van onze handen, net zoals bijvoorbeeld een fysio of massagetherapeut
Maar wat is dan juist het verschil met deze beroepen? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt! Het verschil is dat de osteopaat naast spieren en gewrichten ook kijkt naar de bezenuwing, doorbloeding en naar de organen. Onze organen hangen op aan bijvoorbeeld ribben, ruggenwervels of het bekken. Problemen ter hoogte van organen kan dus klachten geven aan gewrichten die deze botstukken vormen of spieren die erop aanhechten. Dat is eigenlijk ook waar de naam 'osteopathie' vandaan komt: het is de 'ziekte' (pathos) die zich uit in de beenderen (osteo).

Osteopathie is ontwikkeld door Andrew Taylor Still (1828-1917). Zijn idee├źn waren gebaseerd op een aantal belangrijke peilers:
Holisme: er wordt gekeken naar de mens als geheel en gezondheid wordt multi-factorieel benaderd. Er wordt gekeken naar de structuur van het lichaam en de functie, maar ook naar de levensstijl en psychische belasting die invloed kunnen hebben op gezondheid en welzijn.
Leven is bewegen: uw lichaam beweegt constant; het bloed legt duizenden kilometers per dag af, het middenrif moet vrij kunnen bewegen om de ademhaling soepel te laten verlopen. Een fixatie in een gewricht, een opgespannen spier of een beknelde zenuw beperken de bewegingsvrijheid van het lichaam en hebben dus een nadelige invloed op uw welzijn.
Structuur bepaalt functie: de structuur (anatomie) bepaalt de functie (fysiologie), maar ook omgekeerd. Wanneer een weefsel in het lichaam niet naar behoren functioneert zal de structuur zich hierop aanpassen. Dit trachten we met osteopathie te voorkomen door het aanpakken van functionele problemen. In deze zin werkt osteopathie dus ook preventief.
Zelfregulatie: het lichaam streeft altijd naar gezondheid; als u zich stoot of u valt zorgt uw lichaam ervoor dat de opgelopen schade wordt hersteld. De omstandigheden in het lichaam (zie hierboven) moeten optimaal zijn om deze zelfregulatie te ondersteunen.
Deze vier peilers zijn de basis waarop de behandeling van de osteopaat gericht is. Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door. Kijk onder het kopje behandeling voor meer informatie.